Indonesia Unite: Let’s Prove That It’s Not Just Nonsense

Stop talking about love. Every asshole in the world says he loves somebody. It means nothing. What you feel only matters to you. It’s what you do to the people you say you love, that’s what matters. It’s the only thing that counts.
The Last Kiss

**

merahputih

People of Indonesia – Indonesian youngsters in particular, many are being skeptical watching this Indonesia Unite movement. They say that this is just temporary, and that it does not mean anything that we change our avatars into red and white, become a fan of a facebook page, et cetera et cetera…

Personally, I love seeing our country coming together into one like this. Cynics may say “Blah, what’s the point?”

But I say, if you love something, and you support (or fight against) something, then it’s good to let people know. But this is only a very tiny step, a baby step, that frankly, could mean nothing after all.

Imagine having someone who claims that they love you so much. You believe in their words, you trust them, and you enjoy hearing them say, whisper, or even shamelessly yell out loud:

“I LOVE YOUUU… AND I WOULD DIE FOR YOUUUU MY DARLING!!!”

Then one day you got hit by a car, or an insane-coward murderer tried to shoot you in the head. You got injured, you’re running out of blood and dying. But all that so-called “significant other” do is keep on yelling at everyone, claiming how much they love you.

“I REALLY DO GODDAMIT!! LOOK AT THIS T-SHIRT I MADE FOR MY LOVED ONE, DOESN’T IT SHOW HOW MUCH I LOVE HIM/HER?”

The T-shirt has a picture of your face on it. But does it stop you from bleeding to death?

Indonesia is now crying, we are being humiliated by a group of irresponsible people (are they locals? our neighbour? is this an international scandal just to throw us back to square one? are they simply a bunch of Satan escaped from the lowest Hell trying to give us more trial to learn?). Wallahualam, God knows best.

After our peaceful, open, and democratic President election (mind you, non-voters, I’m ignoring your existence) last July 8th, a certain party feels like they need to make a scene, a coward scene where they don’t even have the balls to unveil their group’s identity. Travel warnings are being sent here and there (and we sadly can’t give any rational argumentation to convince them that they’re wrong and it is safe here). Sports and musical events and performances are being cancelled (and we can only hold grudges having our money being refunded). –Is any of you laughing out there? If so, maybe you should have your hearts and brains checked, are they functioning or just lumps of useless organs?

God I am so angry that I just want to scream and cry. And so are the rest of Indonesia.

**

You must not lose faith in humanity. Humanity is like an ocean; if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty.
-Mahatma Gandhi

Reality check. Kalau mau heboh membela negara sambil memproklamirkan rasa cinta kita, mungkin ada baiknya kita bersama-sama introspeksi diri dari hal-hal paling sepele.

Masih buang sampah sembarangan? Lempar-lempar sampah kaya orang udik ke jalanan/selokan?

Masih suka diskriminasi saudara satu negara? Menghina suku, agama, ras orang lain?

Masih gak mau dateng pas Pemilu? Beranggapan gak ada gunanya karena toh hidup di negara kita susah-susah juga (terus kalo gak make hak suara, menurut lo hak suara lo gak bakal disalahgunakan dan makin memperparah kondisi, gitu?)

Masih lebih seneng belanja ke luar negeri yang mengharuskan bayar fiskal yang bikin negara orang makin kaya?

Masih malu traveling ke daerah-daerah di Indonesia dan bangga berlebihan kalo bisa ke luar negeri?

Masih meremehkan hasil karya anak bangsa? Malu baca buku made in Indonesia?

Masih egois (walau manusia memang pada dasarnya egois) dan suka memerkosa, menyiksa, dan menindas hak orang lain? Nyamber-nyamber antrian atau melanggar peraturan?

Masih hobi nyakitin manusia, hewan, tumbuhan, atau ngerusak lingkungan?

Masih suka terlambat dan nunjukin etos kerja yang buruk dan males-malesan?*

*menohok diri sendiri

Kalau sudah punya kemampuan untuk benar-benar membuat negara kita lebih baik (buka lapangan usaha, bikin sekolah untuk anak-anak jalanan, dan lain sebagainya), ya lakukan saja tanpa harus gembar-gembor di dunia maya. Yang parah kan orang-orang yang cuma bisa sinis, skeptis, menganggap usaha orang itu sia-sia, padahal mereka sendiri tidak memberikan kontribusi apa-apa!

It is not what we get. But who we become, what we contribute… that give meaning to our lives.
-Tony Robbins


6 thoughts on “Indonesia Unite: Let’s Prove That It’s Not Just Nonsense

  1. dari googling dng keyword “indonesia unite” , cuma ini suara yang make sense by far.

    “Kami tidak takut”
    so what..? dng begitu teroris bakal jadi ciut dng kita?
    No sir, yang jelas mereka sih tetep jalanin misi2nya , dan akan lebih liar semampu mereka.

    Kayaknya ada frase yang lebih tepat , yang mempersatukan agar kita selalu aware sama dalang dan potensi aksi terorisme , bukan nantang2 dng “kami tidak takut” .

  2. makasih ya atas perhatian & tanggapannya… saya juga mikir gitu, justru dengan kata2 “kami tidak takut” kesannya kita malah takut ga sih -_-

    sebagai generasi muda yang ngakunya waras & kreatif, mestinya kita bisa bantu presiden kita dengan hal2 yang berguna.. sebelom otak & hati kita (juga) tercemar (seperti petinggi2 negara), let’s unite for something useful! ^o^

  3. hmmm menarik gw suka point2 yang harusnya kita bisa kita lakukan untuk bangsa sendiri..tanpa harus membanggakan bangsa lain…sebenarnya bangsa kita bangsa yang paling kaya akan semuanya kok..kenapa harus membangkan negara lain padahal mereka juga hidup karena kita…

    Jika kita mencintai Negri kita.. ya di jaga..bukan cuma ngomong2 dan mengumbar apa pun..
    untuk merubah prilaku yang negatif..coba dimulai dari diri sendiri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s